Haber

Hindistan, Çin’i sınır anlaşmalarını ihlal etmekle suçluyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Rajnath Singh, Çinli mevkidaşı Li Shangfu ile “Hindistan-Çin sınır bölgelerindeki gelişmeler ve ikili ilişkiler” hakkında bir araya geldi.

Singh, Çinli mevkidaşına “Hindistan ile Çin arasındaki ilişkilerin ilerlemesinin sınırlarda hüküm süren barış ve sükunete dayandığını” söyledi ve tüm sınır sorunlarının mevcut anlaşmalar ve taahhütler kapsamında çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Singh, sınır ihlallerinin ikili bağlantıların “temellerini aşındırdığını” söyledi. Li, Şanghay İşbirliği Örgütü savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Yeni Delhi’de bulunuyor.

Çin ile Hindistan arasında Himalaya Dağları ile çevrili sınırın bilinmemesi, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuları, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, “Güney Tibet” adını verdiği Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik arazi üzerinde hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik arazinin Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, aralarındaki egemenlik ihtilaflarını uzun yıllardır çözememiştir. 15 Haziran 2020’de sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde Hintli ve Çinli askerler arasında çıkan çatışmada 20 Hintli asker şehit oldu. Çin ayrıca çatışmada 4 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sonunda teyakkuza geçti, Hindistan karadan havaya füze savunma sistemi konuşlandırdı ve Çin obüs ve tankları konuşlandırdı. Bu gerilim, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoyundaki “savaş” söylemleriyle daha da arttı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırda gerilimi azaltmak amacıyla görüşmelere başlandı. Görüşmelerin ardından sınır bölgesindeki birliklerin koordineli ve planlı bir şekilde geri çekilmesi kararlaştırıldı.

İki ülke askerlerinin sürtüşmeye neden olan tüm sınır bölgelerinde sınırlarına döndüğü çekilme sürecinin 14 Eylül 2022’de tamamlandığı açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu