Ekonomi

Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüştü

Erdoğan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile canlı görüşme gerçekleştirdi.

Gezeravcı’ya görevinin başarılı olmasını dileyen Erdoğan, “Ülke tarihimizdeki bu ilk ve çok önemli misyonu yerine getirme yolculuğunuzda başarılar diliyorum. Bu çalışmanızla başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldunuz. Ulusal Uzay Programımız kapsamında yürüttüğünüz kritik görev Beşerli “İlk uzay görevimizin Fergani, Ali Kuşçu ve Cezeri gibi bilim gezginlerinin mirasını bir adım daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Sizin yolculuğunuzla artık uzay çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamış olduk.” dedi.

Erdoğan, “Nasılsınız? Her şey yolunda mı?” diye sordu. Sorularını sorduğu Gezeravcı, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanım, öncelikle devletimizin güçlü iradesi ve kararlılığıyla başlatılan ilk insanlı uzay görevimizi gerçekleştirmek üzere bulunduğum Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan sizleri saygıyla selamlıyorum. Allah’a çok şükür çok iyiyim. Peki, teşekkür ederim, göklerdeki geleceğimizin teminatı olan liderlik vizyonunuz kapsamında, Türk astronotları ve bilim adamlarının misyonunda yer almaktan mutluluk duyuyorum.

Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk Yüzyılına adım atarken, bu değerli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmekten ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonunda taşımaktan gurur duyuyorum. Ben de dahil olmak üzere pek çok Türk gencinin ve yıllarca uzayı başka milletlerin hayali olarak gören ve hayal etmeye bile çekinen gelecek nesillerimizin bu hayalini gerçeğe dönüştürdünüz. Yükselmemize, özgüvenimizin güçlenmesine olanak sağladınız. Bunun için size minnettarım Sayın Başkan.”

“İstasyonun içinde havadaki bir kuş gibi özgürce hareket edebiliriz.”

“Sizi de orada görmekten onur duyduk. Şu anda uluslararası uzay istasyonundaki görevinizin hangi aşamasındasınız?” Gezeravcı Erdoğan’a şu cevabı verdi:

“Sayın Başkan, öncelikle sıfır yerçekimli ortamda bulunmak gerçekten çok farklı bir deneyim. 8 aydan fazla süren yoğun eğitim ve titiz planlamanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşır ulaşmaz görevime başladım. Bu detaylı plan doğrultusunda bu faaliyetlerin ilk adımını, Türk astronot ve bilim misyonumuzun en değerli bölümünü oluşturan bilimsel deneylerimizi kesin kurallar çerçevesinde istasyondaki yerlerine aktarmaktı. Uzay istasyonuna uçtuğumuz Dragon kapsülündeki deney düzeneklerimizi istasyon içindeki deney öncesi koruma pozisyonlarına aktararak ilk adımımızı atmış olduk.

Bundan sonra bahsettiğim planlı program dahilinde denemelerimize başladım. Buradaki görevim sırasında tüm bu deneyleri tamamlayıp sonuçlarını kaydedip ülkemize getireceğim. Buradaki ortamın dünyadan en önemli farkı yer çekiminin olmaması diyebilirim.

Mikro yerçekiminde istasyonun içinde havadaki bir kuş gibi özgürce hareket edebiliriz. Kanatsız da uçabiliriz tabiri caizse. Uzay istasyonundaki bu ortama çok çabuk adapte oldum. Fırlatmanın hemen ardından Dragon kapsülünün içindeyken. “Burada işime planladığım gibi başladım ve üçüncü günde de planladığım gibi devam ediyorum.”

“Hassas hareketlerle istasyona yanaştık”

Türk Hava Kuvvetleri’nin yetiştirdiği bir pilot olarak Gezeravcı’nın bu göreve en uygun aday olduğunu belirten Erdoğan, “Ama bu sefer sizin pilot olarak çıktığınız irtifanın çok daha ilerisine gittik. Eminim ağır bir sıkıntı yaşamışsınızdır.” seyahat tecrübesi.” söz konusu.

Gezeravcı şunları söyledi:

“Sayın Başkan, öncelikle gezinin ilk bölümünün amacı yer çekimine maruz kaldığımız yerkürenin alt atmosferinden geçerek uzaya ulaşmaktı. Bu bölüm yaklaşık 10 dakika sürdü. Bu aslında en uzun bölümdü. Yolculuğumuzun riskli ve fiziki olarak zorlu kısmıydı. Ardından yaklaşık 200 kilometrelik yörüngede dünyanın etrafını dolaştık. “Uluslararası Uzay İstasyonu ile buluşmayı planladığımız saate göre hız ve irtifa ayarlamaları yapmaya başladık. Daha sonra istasyonun bulunduğu yörüngeye girdik ve hassas hareketlerle istasyona kenetlendik.”

Fırlatmanın ilk 10 dakikasındaki çok hızlı bölümün ardından dünya yörüngesindeki turun yaklaşık 36 saat sürdüğünü, uzman ekiplerin fırlatma öncesinde hava koşullarını, roket ve kapsülün teknik durumunu sürekli olarak takip edip kontrol ettiğini aktardı. Mevcut planın sürekli gözden geçirildiğini ifade eden Gezeravcı, “Havacılıktaki önceki kariyeri” Eğitimli, deneyimli, inisiyatif sahibi ve tecrübeli bir ekip olarak her aşamada birbirimize destek olduk ve bu işi yürüten uzmanlara güvenimiz tamdı. süreci dışarı. Herhangi bir rastgele anormalliğe karşı her zaman hazırlıklıydık. Ama sonunda Allah’a şükür sorunsuz bir şekilde fırlatma süreci ilerledi ve planladığımız gibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştık.” dedi.

“Türk bilim insanlarımızın çalışmalarına katkı sağlayacak veriler topluyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzakta, sıfır yerçekimli bir ortamdasınız. Bu durum sizi nasıl etkiliyor?” Gezeravcı soruyu şöyle yanıtladı:

“Sayın Başkan, sizin de belirttiğiniz gibi, ISS’deki yani Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ortamı dünyadan ayıran en önemli fark, yerçekiminin mikro düzeyde olmasıdır ve hissettiğimiz etkilerin birçoğunun buna bağlı olmasıdır. Bu.

Uzaya çıktığımız ilk andan, ISS’ye ulaşmadan önce, ejderhanın yani fırlatma sonrasında geldiğimiz kapsülün içindeyken, vücudumuzda hızla bazı bariz değişiklikleri hissetmeye ve görmeye başladık. Bu değişiklikleri şimdiden tüm vücudumda, özellikle dolaşım, kas ve iskelet sistemlerimde gözlemleyebiliyorum.

Mesela burada normalde vücudumda dağılması gereken sıvılar, özellikle de kan, yer çekimi olmadığı için vücudumun üst kısımlarında birikiyor. Bu yüzden yüzüm, çenem dünyadakinden daha şiş görünüyor. Yine vücut sıvılarındaki basıncın değişmesine bağlı olarak bazı görme sorunları ve bağışıklık sistemi zayıflıkları ortaya çıkabilir. Allah’a şükür şu ana kadar bunlardan hiçbir belirtim yok. Hiç sorun yaşamadım.

Normalde vücut ağırlığımı taşıyan iskelet ve kas sistemim burada aynı yükü hissetmiyor. Bu da zamanla kemik yoğunluğumun ve kas kütlemin azalmasına neden oluyor. Bu etkiyi azaltmak için özel antrenman programları uyguluyorum. Şu anda bu kadar hissetmesem de henüz üçüncü günümüz ve uzun süreli uzay görevlerinde bu durum çok daha fazla hissediliyor ve değerli hale geliyor. Bilim insanları bu ve daha birçok etkiyi anlamak ve bunlara karşı önlem geliştirmek için sürekli araştırmalar yapıyor. “Aslında şu anda burada Türk bilim adamlarımızın bu konudaki çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla bazı deneyler yapıyorum ve veriler topluyorum.”

Erdoğan, “İlk insanlı uzay görevimizin bir bilim misyonu olması bizim için çok değerli. Böylece Türk bilim insanları, bilim literatürüne değerli katkılar sağlayacak çalışmalara imza atacaklar. Yapacağınız deneylerin daha nicelerinde gerçekleşmesini diliyorum. Fizikten kimyaya, biyolojiden malzeme bilimine kadar farklı alanlar başarıyla tamamlanacak.” söz konusu.

“Ülkemizin uzayda yapılan ilk bilimsel araştırmasının sonuçları elde edilecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şükranlarını ifade eden Gezeravcı, deneylerinin insan sağlığı, biyoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimleri ve fizik gibi farklı disiplinlerdeki araştırma konularını kapsadığını söyledi.

Gezeravcı şu bilgileri verdi:

“TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan gMETAL deneyinde, kimyasal olarak reaktif olmayan koşullar altında katı parçacıklar ile akışkan bir ortam arasında homojen bir karışım oluşumunda yerçekiminin etkisini araştıracağız. Savunma sanayimizdeki en değerli çalışmalardan biridir. TÜBİTAK Uzay Enstitümüz tarafından önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanan MİYOKA deneyimizde, kimyasal olarak reaksiyona girmeyen koşullar altında katı parçacıklar ile akışkan bir ortam arasında homojen bir karışım oluşumunda yer çekiminin etkisini araştıracağız. Sayın Başkan, ilk kez uzayda uygulanacak bir elektronik kart üretim teknolojisi test edilecek.

RASAT, Göktürk-2, İMECE ve TÜRKSAT 6A uydularımızın kartlarının tasarlanması ve üretilmesi sırasında elde edilen deneyimlerden ortaya çıkan bu eşsiz tekniğin, başta Ay olmak üzere ulusal uzay programındaki uzay projelerine çok değerli katkılar sağlayacağını umuyoruz. Araştırma projesi. Uzman deneyimimiz var. Bu deneyde kapalı sistemlere yönelik yaşam destek ünitesi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bu deney şu anda ESA’nın Columbus modülünde devam ediyor. UYNA denememiz var. Bu deneyimizde Caatsa modülünde yüksek sıcaklıklara ve mekanik aşınmaya dayanıklı yüksek ve orta entropili alaşım deneyimizi gerçekleştireceğiz. Yani bunu burada Japonya’daki KIBO modülünde yapacağız Sayın Başkan.

Öte yandan tıp alanında uzay ortamının insan sağlığına etkilerini incelediğimiz bir deneyimiz var. Bu deney, radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücreler üzerindeki etkisini inceleyecektir. Ayrıca yerçekimsiz ortamdan etkilenen ve fonksiyonları henüz keşfedilmemiş genler ve bunların bağışıklık sistemi ile ilişkileri araştırılacak. Bu etkilerin tespit edilebilmesi için ilk olarak yeryüzündeyken kan örnekleri alındı. Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki uzayda kan örneklerim alınmaya devam ediyor. “Görevin sonunda Dünya’ya indiğimizde tekrar kan örneği vereceğim.”

Deneyleri arasında özellikle uzay bilimine ilgi duyan genç öğrencilerin çalışmalarının yer aldığını vurgulayan Gezeravcı, “Bu, sizin liderliğinizde devletimizin gençlere verdiği değerin çok güzel sembollerinden biridir. Çünkü onları birer yıldız olarak görüyoruz. geleceğin bilim adamları.”

Mesela Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nden öğrenci kardeşlerimizin değerli öğretmenlerimizle birlikte sunduğu PRANET deneyinde propolisin mikro yerçekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisini araştıracağız. Sayın Cumhurbaşkanım, tüm çalışmalarımdan elde ettiğim veriler, analiz ve değerlendirme yapılmak üzere bilim adamlarımıza iletilecektir. Daha sonra bu bilgiler değerlendirilerek ülkemizin uzayda yapılan ilk bilimsel araştırmasının sonuçları elde edilecek” dedi.

“Uzay araştırmaları geniş kapsamlı uluslararası işbirliği için bir platform sunuyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Farklı ülkelerden gelen astronotlarla oradasınız. Lütfen onlara Türkiye’nin selamını iletin. Yaptığımız çalışmalarla uzay alanında uluslararası iş birliğimizi güçlendirirken, yeni teknolojilere de öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda misyonumuz; Uluslararası uzay istasyonunda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar çok önemli ve değerli.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını ekip arkadaşlarına ileteceğini belirten Gezeravcı, birlikte geldiği grup arkadaşlarının ve şu anda Uzay İstasyonu’nda görev yapan ekibin selamlarını Erdoğan’a iletti.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda diğer ülkelerden gelen astronotlarla etkileşimde bulunmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu ve öğrenme fırsatı sağladığını belirten Gezeravcı, bu deneyimlerin aynı zamanda uluslararası iş birliğinin gücünü de vurguladığını kaydetti.

Bu tür araştırmaların ülkenin endüstriyel ve ekonomik kalkınmasına değerli katkılar sağlayacağını belirten Gezeravcı, uzay araştırmalarının uzun yıllardır yeni teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ettiğini söyledi.

Bu haliyle ortaya çıkan birçok teknolojinin artık yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini vurgulayan Gezeravcı, bu teknolojilerin küresel navigasyon, iletişim ve gezegenlerdeki değişimlerin izlenmesinde kullanıldığını ve bu teknolojik gelişmelerin diğer dallara da yayıldığını vurguladı.

Uzay araştırmalarının gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırdığını ve ülkede eğitime destek verdiğini belirten Gezeravcı, bunun gelecekte Türkiye’de bu alandaki gelişmiş insan kaynağını artıracağını ve yenilikçiliği teşvik edeceğini kaydetti.

Uzay araştırmalarının aynı zamanda kapsamlı uluslararası işbirliklerine de platform sağladığını belirten Gezeravcı, bunun Türkiye’nin diğer ülkelerle ekonomik ve endüstriyel alanlardaki işbirliklerini geliştirmesine katkı sağladığını söyledi.

Gezeravcı, uzaya yapılan yatırımların çok değerli ve uzun vadeli getirileri olacağını belirtti.

“Bayrağımızı teslim etmek için sabırsızlanıyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu misyonla çocukların ve gençlerin uzaya olan ilgisinin daha da artacağını da belirtti.

Erdoğan, “Belki pek çok çocuğumuz bu alana yönelip sizin izinden gidecek; onlar çoktan başladılar. ‘Alper kardeşimizin gittiği yere ben de giderim’ gibi yaklaşımlar var. “Sen bizim ilk astronotumuzdun ama elbette son olmayacaksın. Türkiye artık insanlı uzay görevi yürüten sayılı ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah yolculuğumuz güçlenerek devam edecek.” dedi.

Alper Gezeravcı ayrıca şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanım, gelecek nesillere ilham verecek bu görevim sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan sizlerle iletişime geçebilmek benim için büyük bir onur ve mutluluk oldu. Milli gücüyle kendi uydusunu üreten bir milletin evladı olarak. Yıllardır kaynak olarak kullandığım kaynaklarla, milletim adına uzay faaliyetleri alanında bir sonraki adımı attığımın bilincindeyim. kendimize olan inancımız. Aziz milletimizin ve devletimizin kaynaklarıyla yürüttüğümüz bu görev sırasında bana destek olan, dualarını esirgemeyen kıymetli milletimize de şükranlarımı sunuyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’ya da başarılar dileyerek, “Umarım görevini tamamlayıp, gururla taşıdığın ay yıldızlı bayrağımızla sağ salim yeryüzüne dönersin. Sağlıkla kalın. Allah’a emanet olun.” dedi.

Gezeravcı, “Teşekkür ederim Sayın Cumhurbaşkanım. İnşallah görevimi başarıyla tamamlayıp sizlerle buluşur ve emanet ettiğiniz kızıl bayrağımızı teslim ederim.” söz konusu.

haber-serdivan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu