58 kilometrelik rota üzerinde birbirine bağlı 33 yaylayla ziyaretçilerine eşsiz bir doğa turu sunuyor.
58 kilometrelik güzergah üzerinde birbiriyle bağlantılı 33 yayla, ziyaretçilerine eşsiz bir doğa türü sunuyor.
Büyüleyici lezzetleriyle dikkat çeken araç yaylaları keşfedilmeyi bekliyor.
Kastamonu yaylalarının Yayla Koruma Turizm Alanı ilan edilmesi için çalışmalar başlatıldı
KASTAMONU – Kastamonu Üniversitesi’nin, Kastamonu’nun Araba ilçesinde 58 kilometrelik güzergah üzerinde birbirine bağlı 33 yayla üzerinde güzergah oluşturmak için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Eşsiz bir doğa türü sunan bölgenin Yayla Savunma Turizmi Bölgesi olarak ilan edilmesi amaçlanıyor.
Doğa ve doğa turizminin merkezlerinden biri olan, Türkiye’nin eşsiz doğa manzarasına sahip Kastamonu’nun Araç ilçesindeki yaylaların turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. İlçedeki yaylalar doğal güzellikleri, geniş orman alanları ve görsel piknik alanlarıyla yaz turizminin gözde mekanları haline gelmiştir. Aracın ilçe merkezinden başlayarak ‘orman ve doğa turizmi’ alanında uzman Kastamonu Üniversitesi’nin 58 kilometrelik güzergahta birbiriyle bağlantılı 33 yaylada yürüyüş rotalarının oluşturulması konusunda başlattığı çalışmalar devam ediyor.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi, keşfedilmeyi bekleyen Araba yaylalarına turizm rotalarının oluşturulması amacıyla seferler düzenliyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’ın koordinasyonunda devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla 58 kilometrelik güzergah üzerinde kontak halindeki 33 yaylanın Yayla Savunma Turizm Bölgesi olarak ilan edilmesi hedefleniyor.
“İlçe merkezinden itibaren 58 kilometrelik yol güzergahında 33 yayla var”
33 yaylanın eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu belirten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, “Kastamonu’nun Araba ilçesinde tematik yayla yürüyüş parkurları yaptık. Araç ilçe merkezinden tam 25 kilometre yol kat ettik. Cinderella Yaylası’ndan başladık. yaylalar güzergahında Atseki, Muammer.Fındıklı ve Gölcük yaylalarına geldik.Buradan sonra Munay, Aktaş, Tavşanlı, Kavak, Geley, Soğucak yaylalarına rota belirliyoruz.58 kilometrelik yayla var ilçe merkezinden Cinderella ve Yuvalca yaylalarına giden güzergah.Bu güzergah üzerinde toplam 33 adet bulunmaktadır.Yayla bulunmaktadır.Bir kısmı yaylacılık faaliyetlerine devam etmektedir.Diğer yaylalar atıl durumda.Yayla mimarisine sahip yerlerimiz var,Susuz Yaylası çok kalabalık yaylalarımızdan biridir.Bunlar bizim kişisel olmayan kültürel miraslarımızdır.Burada birçok turizm faaliyeti yapılabilir.Şu anda Fındıklı Yaylasındayız.Burada kamp yapılabilir,karavan turizmi yapılabilir. Flora ve fauna çeşitleri vardır. Bu yayla yayla kültürünün ve yaylacılığın sürdürüldüğü bir yerdir. Klasik olarak torba tipi evlerin yaşatıldığı yerdir. Bunlar yayla turizm merkezi olabilecek yerlerdir. Turizmin kalkınma, savunma bölgesi ve yayla turizmi olmayı hak ettiği bir noktadadır. Burayı yayla turizmine kazandırmak istiyoruz. Amacımız kırsal ekonomiden yerel halka kalkınmayı sağlamaktır” dedi.
“Yaylalardaki güzellikleri ve kültürü ortaya çıkarmak ve yaşatmak amacıyla tematik bir yayla turizm rotası oluşturduk”
Yaylacılık kültürünün çok eski çağlardan beri Türkler tarafından yaşatıldığını anlatan Haberal, “Türkiye’de 26 yayla turizm merkezi ilan edildi. Bunlardan 24’ü Karadeniz Bölgesi’nde. Ama Türkiye’de hiçbir zaman yayla turizm merkezi ilan edilmedi.” Kastamonu.Amacımız taze ot bulup canlandırmak, tertemiz havasında doğayla baş başa kalmak ve yaz geldiğinde bu bölgede orman ve yeşillik içinde konaklamak, bunu Yayla Koruma Turizmi olarak ilan etmeyi hedefliyoruz. Bölge. Çevremizde yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı var. Ayrıca burada örnek bir devlet avlanma alanı da var. Bu klasik mimariye sahip evleri koruyalım, çanta tipi evler kültürel olarak sadece Kastamonu’ya özgüdür. Koruyalım. 33 yaylayı güzergahladık. Bunları ortaya çıkaracak ve yaşatacak tematik bir turizm yayla rotası oluşturmak” dedi.
“Amacımız Kastamonu’nun doğasını ve doğasını ülke turizmine sunmaktır”
Niyetlerinin Kastamonu’nun doğal güzelliklerini ülke turizmine sunmak olduğunu belirten Haberal, “Kastamonu Üniversitesi Doğa Turizmi ve Ormancılık alanında uzmanlaşmış bir üniversite. Araba bölgesi alanında da bu yönde çalışmalarımız var. Uzmanlık alanıyız. Üniversite, doğaya ve ormana çıkılarak neyin mümkün olduğunu doğa bize anlatır.Doğamızda neler var, doğamızda neler var, hepsini ön plana çıkararak doğa turizmi çerçevesinde tematik yayla yürüyüş yolları yaptık. Amacımız Kastamonu’nun doğasını ve doğasını ülke turizmine sunmaktır.”